Endüstriyel Tasarımcı Kimdir? Ne Yapar? Nasıl Tasarlar?

Yazımın 3. Bölümünde Endüstriyel tasarımcıların kim olduklarından, neler tasarladıklarını ve nasıl tasarladıklarından bahsedeceğim. Ayrıca  iyi tasarımın nasıl olması gerektiğini tanımlayan 10 temel prensipi hatırlatmadan olmaz. Öyleyse, biz endüstriyel tasarımcılar kimiz ve tasarım yaparken neler yapıyoruz, nasıl tasarlıyoruz?

Endüstritel tasarımcı kimdir dendiğinde; ‘Ürünlere ‘VAUV!’ dedirtebilen kişidir’ diyorum kendimce. Çünkü, yeni bir fikir ya da yeniliğini kaybetmiş ömrünü tamamlamış bir ürünün görünüşü, estetik kaygılarla tasarlanarak insanların severek kullanmayı tercih edecekleri ürünler haline getirilmezse, o ürüne ‘VAUV!’ dedirtilemezse, o ürün rakipleri arasında kaybolur gider. Bu durum, piyasadaki rekabet için oldukça kritik bir konudur. Bunun önemini 2.bölüm olan Endüstriyel Tasarım Nedir? Endüstriyel Tasarımın Önemi ve Çalışma Alanları Nelerdir? konu başlıklı yazımda bulabilirsiniz. Endüstriyel tasarımcının neler yaptığı ve tasarım sürecinde nelerin olduğu ile devam edelim.

Ne Yapar? Nasıl Tasarlar?

1. Problem tespiti, araştırma, çözüm ve tasarım

endüstriyel tasarımcı çözüm önerileri

Kullanıcıların yaşadıkları problemleri tespit eder, araştırır ve onlara çözüm getirmeye çalışır. Bulduğu çözümlerle ortaya çıkan ürünlerin ergonomisini dikkate alarak estetik bir form ile tasarlar.

2. Tasarım süreci

endüstri ürünleri tasarımcısı nasıl tasarlar

Araştırma sonrası devam eden bu tasarım süreci eskiz alma, 3 boyutlu modelleme, prototip (üretim öncesi ürünün gerçeğine en yakın maketi) yapımı, sunum ve üretim takibini kapsamaktadır. Üretim takibi sürecinde, mühendislerle bol bol iletişim halinde olunmaktadır.

3. Şartlar & talepler

endüstri ürünleri tasarımcısı

Aynı zamanda hem tüketici hem de üreticinin şartlarını ve taleplerini göz önünde bulundurur.

4. Olaylara farklı bakış açısı

sınırların dışına çıkmak, endüstri ürünleri tasarımcısı

Üretim teknikleri sınırları dışına çıkmaya çalışarak ve kullanım senaryolarıyla tüketicilere yeni bir deneyim sunarken, tasarımların üretilebilir olması için de çözüm arar.

5. Trendler, teknoloji ve yenilikler

endüstri ürünleri tasarımcısı trend ve yenilik takip eder

Bu sırada trendleri, teknolojik gelişimleri, yenilikleri takip eder, araştırır ve her daim güncel kalmaya çalışır. Çünkü hızla gelişen teknoloji kullanım alışkanlıklarını da bir o kadar hızla değiştirmektedir. Farklı ürünler ortaya koyabilmek için tasarımcının vizyonu bu değişime ayak uydurmalıdır.

6. Kullanıcı ile ürün arasındaki bağ

endüstri ürünleri tasarımcısı

Tüm bu bilgi birikimi ve becerisiyle kullanıcı beğenilerini ve alışkanlıklarını gözlemleyen ve kullanıcı ile ürün arasındaki bağı kuran endüstriyel tasarımcının hedefi iyi bir tasarım yapmaktır.

Peki, iyi tasarım nedir? Bu sorunun cevabını 50 ve 60lı yıllarda Braun için ilham verici tasarımlar yapmış olan Dieter Rams 10 maddede oldukça net bir şekilde açıklamış.

İyi Tasarımın 10 Temel Prensibi

iyi tasarım 10 prensip

1. İyi Tasarım Yenilikçidir.

İnovasyon olanakları hiçbir zaman kısıtlı değilidir. Yenilik arayışı hiç bir zaman bitmez, tükenmez ve asla yorulmaz. Yenilikçi tasarım hiçbir zaman kendi başına gelişmez, teknoloji bu gelişimi tetikler ve her zaman yenilikçi ve üretici tasarımlar için yeni fırsatlar sunar.

2. İyi tasarım, ürünü kullanışlı kılar.

Ürün kullanılmak için satın alınır. Ürünün ana işlevi ve yardımcı işlevleri sadece fonksiyonel anlamda değil, aynı zamanda psikolojik ve estetik bazı kriterlerle birlikte belirli bir amaca hizmet etmelidir. Tasarımın en önemli görevlerinden biri ürünün kullanılabilir kılmasıdır.

3. İyi Tasarım Estetiktir.

Bir ürünün estetik kalitesi, kullanışlılığını da artırır. Çünkü kullanıcıların seçtikleri ürünler günlük yaşamın her anında kullanılabilir. Bu da, insanların o ürünle keyif almalarını sağlamanız anlamına geliyor. Bir ürün amaca uygun olarak estetik kaygılarla tasarlanmış ve üretilmişse, her zaman kazanan olacaktır.

4. İyi tasarım, ürünü anlaşılır yapar.

Tasarım, ürünün yapısını anlaşılır kılmalıdır. Daha iyi tasarım ürünün konuşmasını sağlar. En iyi tasarım ürünün kendiliğinden anlaşılmasını sağlar.

5. İyi tasarım mütevazidir.

Ürünler araç olmayı hedefler. Ne dekoratif obje ne de sanat ürünüdürler. Kullanıcının kedisini ifade etmesine olanak vermesi için, ürün tasarımları ölçülü, kontrollü ve tarafsız olmalıdır. Ürünün tasarımı, işlevselliğini geri planda bırakmamalıdır tasarlandığı amaca hizmet edebilmelidir.

6. İyi tasarım dürüsttür.

İyi bir tasarım gerçekleştirseniz dahi, bu durum hiç bir zaman ürününüzü daha yenilikçi, daha kullanışlı ve daha değerli yapmaz. Müşterilerinize iyi tasarımınızın arkasında tutamayacağınız sözler vermeyin.

7. İyi tasarım uzun ömürlüdür.

İyi tasarım uzun ömürlüdür. Modaya uysun diye bir şey yoktur. Bu yüzden asla ürün eskimez. Günümüzün tüketici toplumunda bile iyi tasarlanmış ürünler devamlılığını uzun süre korur, dikkat çekici bir biçimde diğer ürünlerden ayrışır.

8. İyi tasarım en ince detayına kadar uyumludur.

Tasarım eksiksiz ve bütünsel unsurlarla tasarlanmalı ve hiç bir şeyi şansa bırakılmamalı. Tasarım aşamasında her detay en ince ayrıntısına kadar düşünülmeli ve birbirini dengeli bir şekilde tamamlamalı.

9. İyi tasarım çevre dostudur.

Tasarlanan ürün ham maddeye ve çevreye katkı sağlayacak malzemelerle üretilmelidir. Çevre kirliliği, eko sistemimizin en büyük problemlerinden ve insanların üretimde yeterince duyarlı olmamasından kaynaklanıyor. İyi tasarım doğru malzemenin ve geri dönüşümün hesaba katıldığı tasarımdır.

10. İyi tasarım mümkün olduğunca az tasarımdır.

Sadelik ve basitlik bir tasarımı en öne çıkaran iki önemli unsurdur. Gereksiz detaylara boğulmak yerine gerekli detaylara konsantre olarak kalabalıklıktan kaçınılmalıdır. Sadeliğe ve basitliğe dönün.

Bu bölümde, endüstriyel tasarımcının nasıl tasarladığını ve neler yaptığını en yalın haliyle anlatmaya çalıştım. Ayrıca bir tasarımcının amacı olan iyi tasarım kavramının kabul gören 10 temel prensibin üzerinden de geçtim. Peki, bu bölümü okumak istiyor musunuz? Ya da çevrenizde okumayı düşünen birileri var mı? O zaman merak edilen bir diğer soru, bu bölümü nerelerde okunabilir ve nasıl kazanılır olacaktır? Bu arada bu bölümü okumayı düşünenleri, üniversite hayatında nelerin beklediğini de unutmamak gerek. Bu sorularn cevaplarını endüstriyel tasarım öğrencilerini üniversite hayatında neler bekliyor? konu başlıklı yazımda bulabilirsiniz. Keyifli okumalar.