Karakalem Nasıl Çizilir? Karakalem Hakkında En Çok Sorulan Sorular?
1. Karakalem çizmeye nereden başlarım? Nasıl çizerim?
2. Karakalem çizerken nelere dikkat etmeliyim?
. a – Perspektif
. b – Oran orantı
. c – Derinlik
. d – Çizgi teknikleri
3. Pratik insan anatomisi çizim teknikleri?
. a – İnsan figürü oranları ve çizim teknikleri
. b – Portre çizim teknikleri ve püf noktaları
. c – El çizim teknikleri ve oranları
4. Kendimi nasıl geliştirebilirim?
5. Karakalem çizerken ne tür malzemeler kullanmalıyım?
6. Yetenek sınavına nasıl hazırlanırım?
7. Yetenek sınavlarında neler soruluyor?
8. Yetenek sınavlarında nelere dikkate ediyorlar?
9. Bu işte yetenekli olduğumu düşünmüyorum yine de başarabilir miyim?
10. Hangi kaynaklardan faydalanabilirim?
Karakalem ‘e başlarken…
Bana gelen karakalem ile ilgili yukarıdaki soruları gruplayarak bu sayfada detaylıca anlatmaya çalıştım. Genelde merak edilen ilk şey de ‘karakalem çizmek istiyorum, ben bu işi yapabilir miyim?’ oluyor. Sonrasında ‘deniyorum ama olmuyor, yapamıyorum’ yorumları en sık karşılaştıklarım. Her ne kadar yetenek bu işte avantaj olsa da asıl önemli olan gerçekten başarmayı istemek ve çalışmak.
Karakalem çizmeyi halter sporu olarak ele alalım. Bu spora ilk başladığınızda 150kg kaldırmanız mümkün olmayacaktır. Hatta ilk denemede kaldırılamayınca vazgeçmek isteyeceksinizdir. (Tıpkı kağıt kalemi alıp ilk seferde hiçbir şey çizememek gibi.) Bunu başaramamak çok normal, çünkü kaslarınız bu kilonun altına girebilecek kadar güçlü değil.
Ancak bu durum, 150 kg yi hiç bir zaman kaldıramayacağınız anlamına da gelmez. Düzenli çalışma, iyi beslenme, dengeli yaşam ile zaman içerisinde önce 30kg sonra 50kg daha sonra 70kg diye kaldırabileceğiniz ağırlıklar kendiliğinden artacaktır. Sakatlık çıkmaması için bu işi sabırla zamana yaymak ise dikkat edilmesi gereken ayrı bir konudur. Kaslar, bu düzenli çalışma ile bir süre sonra artık 150 kg yi kaldırabilir hale gelecektir.
Tabi ki çizim yapabilmek için bu kadar kaslı olmanıza gerek yok. Ancak nasıl ki halter kaldırmak için kaslarınızı geliştiriyorsunuz, karakalem çizebilmek için de elinizin kaslarını çizime yönelik geliştirmelisiniz.
Unutmayın ki, bu işi başarmak kolay olsaydı herkes yapabilirdi. Ancak isteyen ve sabırla düzenli çalışanlar bu işi başarabilir. Dolayısıyla kalemi elinize alıp bir şeyler çizemediğinizde, hiç bir zaman çizemeyeceğinizi düşünmeyin.
Peki, karakalem çizimleri yapmaya karar verdik ama neler yapılacak, nereden başlanacak, nelere dikkat edilecek? 1. sorunun cevabından devam edelim.
Ucu açık kalan konular ve bulamadığınız cevaplar varsa, her zaman benimle iletişime geçebilirsiniz.
1. Karakalem çizmeye nereden başlarım? Nasıl çizerim?
Çizime başlamanın en faydalı yolu konu ile ilgili kaynaklardan faydalanmak. (Bu kaynakları 9. sorunun cevabında görebilirsiniz) Çünkü, karakalemi öğrenmeye yönelik ve anatomileri doğru olan çalışmalara bakarak çalışmak, elimizin doğru bir şekilde gelişmesi için çok önemlidir. Yani 150 kg yi kaldırabilmek için ilk başta 30 kg ile sakatlanmamak için doğru teknikle başlanmalı. Unutmayın ki temeli sağlam olmayan bir bina, kolaylıkla yıkılabilir. Önce temeli kuvvetli oluşturmalı sonra üstüne inşa etmeliyiz. Yanlış öğrenilen ve alışkanlık haline gelen bilgileri düzeltmek epeyce zordur.
Peki, temelimizi sağlamlaştırmak için neler bilmemiz gerekiyor? Perspektif, Oran Orantı, İnsan anatomisi, Alan Derinliği ve Çizgi Teknikleri bunlardan başlıcaları. Bu bilgilerin ne işe yaradıklarını ve nasıl uygulandıklarını bilmek, çizim kabiliyetimizin ilerleyebilmesinin temelini oluşturuyor.
Bu konu başlıklarının detaylı açıklamalarını 2.sorunun cevabında bulabilirsiniz.
2. Karakalem çizerken nelere dikkat etmeliyim?
Bir karakalem resminin başarılı sayılabilmesi için kendi içindeki oran ve orantının iyi dengelenmiş olması gerekir. Kompozisyon çizimlerinde de objelerin, figürlerin derinlik değerleri açısından perspektiflerin doğru ve birbirleriyle dengeli olması önemlidir. Herhangi bir figür veya nesne kağıda tam ortalanarak çizilmelidir. Akıcı çizgiler kullanılmalı ve bu çizgilerin ton değerleri bulundukları konuma göre ayarlanmalı. Yakın plandakiler koyu, uzaktakiler açık tonda olmalı. Bu detaylara dikkat ederken bilmemiz gereken temel kurallar Perspektif, Oran Orantı, İnsan anatomisi, Alan Derinliği ve Çizgi Teknikleri dir. Bu temel kurallarının detaylarına birlikte bakalım.
a – Perspektif
Resimlerde uzaklaşan nesneler, boyutları küçülüyormuş gibi görünür. Ancak bu, küçüldüklerini değil uzaklaştıklarını ifade eder. Dolayısıyla perspektifteki bu oranı yakalamak oldukça önemli bir detaydır. Aksi halde nesnelerin birbirleriyle oranları karışır ve gözü rahatsız eden sonuçlar ortaya çıkar.
Araba Taşıyıcısı çalışmamda en arkada duran araba, en öndekiyle gerçekte aynı ebatlarda olmasına karşın daha küçük algılanmaktadır. Uzaktaki nesnenin perspektifteki küçülmesini çizebilmek için ufuk çizgisi ve f noktası (kaçış noktaları) belirlenmelidir.
Perspektifte Ufuk Çizgisi ve f Noktası Nedir?
Ufuk çizgisi bakış hizamız, f noktası ufuk çizgisi üzerinde bulunan perspektifteki objelerin küçüldüğü kaçış noktalarıdır. Nesneler, çizimlerde bu noktalara doğru küçülürler.
Aşağıdaki çizimde, bakış hizamız olan ufuk çizgisine göre kutuların f noktalarına doğru küçüldüğünü görüyorsunuz. Bu duruma göre ufuk çizgisinin üstünde kalan yüzeyleri göremiyorken altında kalan yüzeyleri görmek mümkündür.
Nesneler uzaklaştıkça küçülüyormuş gibi görünür demiştim. Aşağıdaki perspektif çiziminde, bunun nasıl gerçekleştiğini görebilirsiniz. A figürü B figürüne göre daha büyük görünmektedir. Bu durum A nın B den daha büyük olduğunu değil, bize daha yakın olduğunu ifade eder. Çünkü f noktasından taşınan yardımcı çizgilere göre aynı boydalar.
Mesafeye göre perspektifte küçülme ile ilgili çeşitli bakış hizalarında çizilmiş birbirinden farklı örnekleri aşağıdaki çizimde görebilirsiniz.
b – Oran Orantı
Resmi oluşturan obje ve figürlerin kendi içlerindeki ve birbirlerine olan uyumlarıdır. Mesela insan anatomisindeki kol ve bacakların belirli ölçüleri vardır. Kafa ve vücut ölçüsünün birbirine olan oranı olduğu gibi. Ayrıca bu anatominin de çevresiyle olan bir oranı vardır. Araba ile insan arasındaki ölçü farkı gibi. Eğer, araba oyuncak değil ise insan hacminin arabadan büyük olmaması gerekir. Yani resim çizerken insan anatomisini hem kendi içinde hem de etrafındaki nesneler ile olan oranını korumalıyız. Aynı zamanda bu çizimleri kağıda dengeli bir şekilde de ortalamalıyız.
Okul projelerimden biri olan Freeve / Kiralanabilir Kişisel Ulaşım Aracı tasarımında özellikle oran orantının ne kadar önemli olduğunu görebilirsiniz. Yalnızca göze estetik ve doğru gelen çizim yapmak için değil, aynı zamanda anlatılmak istenenin doğru algılanabilesi için bu oranların birbirleriyle doğru ilişkilendirilmiş olması gerekmektedir.
İnsan figürü oranlarının detaylarına 3. Numaralı Pratik insan anatomisi çizim teknikleri başlığına tıklayarak gidebilirsiniz.
c – Derinlik
Doğru tonlama ve çizgi değerleriyle verilen 3 boyut etkisidir. Bir manzarayı izlediğinizde, uzaktaki dağların daha soluk olduğunu görebilirsiniz. Dağlar yaklaştıkça rengi de canlanır. Dağlardan daha yakın olan ağaçların renkleri ise çok daha canlıdır. Gerçekte olan bu alan derinliğini karakalem çizimlerinde de vurgulamak için nesneler yaklaştıkça daha koyu, uzaklaştıkça daha açık tonlanlarla çizilmelidir. Ogre ile Çocuk çalışmamda Ogrenin elinde tuttuğu balta arkada kaldığı için daha açık, ön tarafta duran kolunun ise daha koyu olduğunu görebilirsiniz. Bu açık koyu ilişkisi alan derinliğini desteklemektedir. Aksi takdirde kağıt üzerindeki çizimleri algılamak zor olacağı gibi, o çizime bakmak ta keyif vermeyecektir.
d – Karakalem Çizgi Teknikleri
Karakalem çizimlerinde ışık gölge etkisini lekesel tonlama, çizgisel tarama ve sadece kontör çizgileriyle vermek mümkündür. Hem lekesel tonlama hem de çizgisel tarama tekniği ile çizdiğim Karakalem Kadın Figürü çalışmamda, bu iki teknik arasındaki farkı aynı anda görebilirsiniz. Aynı şekilde Mech Tasarımı çalışmasında çizgisel tarama ve Hulk vs Mech çalışmasında ise lekesel tonlama tekniğini uyguladım. Son dönemlerde tükenmez kalem ile yalnızca kontör çizgileri tekniğini uyguladığım Savaşçı Robot Zırhı çalışmamda da çizgi değerleri ile kompozisyonun nasıl gerçekleştirildiğini görebilirsiniz.
Hangisini uygulamalıyım, en güzeli hangisidir diye sormanın anlamsız olduğunu düşünüyorum. Çünkü her tarzın kendine has tadı vardır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu, bu çizgiler tırtık tırtık ve kopuk olmamalı. Birbirini takip eden akışkan bir şekilde çizilmeli.
3. Pratik insan anatomisi çizim teknikleri
Karakalem çizmeye başladık ve nelere dikkat edeceğinizi artık biliyorsunuz. Peki bu bilgiler doğrultusunda insan figürü, portre gibi… formları nasıl çizeceksiniz? Cevabını 3 başlıkta topladığım bu soruda insan figürü oranları ve çizim teknikleri ile devam edelim. Sonrasında portre çizmenin püf noktalarına ve el çizimine geçeceğiz.
a – İnsan figürü oranları ve karakalem çizim teknikleri
Yukarıda belirttiğim gibi insan anatomisinin belli oranlar vardır. Bu oranları doğru bir şekilde kağıda aktarabilirsek ancak o zaman göze hoş gelen bir figür çalışması ortaya koyabiliriz. Bay ve bayan vücut ölçülerinin oranları ve pratik çizim teknikleri aşağıdaki gibidir.
bu çizim ”Figure Drawing for all it’s Worth” kitabından alınmıştır.
1. Genel olarak bir erkek modelin boyu 8 kafa ölçüsü kadardır. Bu nedenle toplam boyu 8 birim olarak ifade ettim. Bu oranlara göre bacak boyu kasıklara kadar 4 birimdir.
2. 4 birim kalan üst gövdeyi ise omuz ve göbek 3 eşit parçaya böler. Aynı şekilde dizler ise bacakları 2 eşit parçaya böler
3. Figüre hareket vermek için yardımcı çizgiler kırmızı ile belirtilmiştir. Bu çizgiler aynı zamanda oran orantında belirlenmesini sağlar.
4. Detaylar eklenir.
5. Figürlerin doğru bir şekilde çizilmesi için bu oranlara uymak gerekmektedir. Bu oranlar hem çizimi kolaylaştırır hemde başarılı sonuçlara ulaşmayı sağlar.
Not: 8 birimlik bu ölçü ortalamayı ifade etmektedir. İnsanların karakteristik özelliklerine göre bu ölçüler değişebilmektedir. Özellikle kadınlarda bu oran 7,5 birimdir. Aynı zamanda çizgi romanlarda süper kahramanları daha yapılı göstermek için bu oran 9 birim olarak kullanılır. Bu etki daha da kuvvetli vurgulanmak istendiğinde abartılı oranlar Marvel evrenindeki bir karakter olan Juggernaut çalışmamdaki gibi kullanılabilmektedir. Ama öğrenim sürecindeyken, doğru figür çizimi öğrenebilmeniz için doğru oranları elinize alıştırmaya çalışın. Başta yapılan yanlışları sonradan düzeltmek oldukça zor.
Sağdaki resimde kadın figürü oranları görülmektedir. Daha önce de belirttiğim gibi başı vücuda göre ölçtüğümüzde 7,5 birim olarak oranlanmaktadır. Yani bir kadın vücudunu kendi içinde oranladığımızda boyu 7,5 kafaya denk gelmektedir.
Kol ve bacakların hareket sırasında izledikleri belirli bir yol vardır. A, B ve C kırmızı ile belirtilmiş çemberler kol ve bacakların hareket yolunu belirtir. Örnek; A noktası kol hareketi sırasında merkezden uzaklaşır veya yakınlaşırsa oran bozulur ve figür hatalı görünür. Figür çizimi sırasında bu çizgileri yardımcı çizgi olarak kullanmak hareketi oranlı bir şekilde figüre vermemizi sağlar.
Not: Kol, hareket sırasında örnekteki gibi her zaman A yolunu izlemez. Yapılan hareket öne veya arkaya doğru ise belirtilen çember daralacaktır. Bu durum, perspektiften dolayı kaynaklanır ve resimdeki derinlik için önemli bir detaydır.
b – Karakalem Portre Çizim Teknikleri ve Püf Noktaları
Göz, burun, dudak, kulak, alın ve saçların yüzümüzde kapladıkları alanın ve birbirlerine olan uzakların belirli oranları vardır. Bu oranları doğru bir şekilde yerleştirdiğimizde portre çiziminin ilk adımını gerçekleştirmiş oluruz.
Adım Adım Portre Nasıl Çizilir – 1
Adım Adım Portre Nasıl Çizilir – 2
1.Adım : Yardımcı çizgiler ile hacim oluşturulur.
1 – A, B ve C Başın hacmini ve oranların yerleştirilmesini sağlayan yardımcı çizgilerdir.
2 – Saç, alın, burun ve çene birbirleriyle eşit uzaklıktadır. Bu oranların ve bakış yönünün de belirlendiği yardımcı çizgi çizilir.
2.Adım : Oranlar belirlendikten sonra detay araştırması yapılır.
3 – Dudak, diğer organların birbirlerine olan uzaklıklarına göre farklı bir orana sahiptir. Buruna biraz daha yakındır.
4 – Kulak, oluşturulan gri renkli dairenin 4te 1lik beyaz kısmına denk gelmektedir.
3.Adım : Bütün oran orantı belirlendikten sonra detaylarla portre tamamlanır.
5 – Bütün detayları tamamlanan portrede ki oran orantı, çizimin başarıyla tamamlanmasını sağlayacaktır.
Not: İki göz arasındaki uzaklık bir göz kadardır.
Daha öncede belirttiğim gibi bu ölçüler karakteristik özelliklerden dolayı belli bir oranda değişiklik gösterebilir. Aşağıdaki örneklerde portrelerin çene ve alın genişlikleri farklıdır. Ancak hepsini kendi içerisinde ölçeklendirdiğinizde saç, alın, burun ve çene mesafe oranlarının 4 eşit parçada olduğunu göreceksiniz.
bu çizim ”Drawing the Head & Hands” kitabından alınmıştır.
c – El Çizim Teknikleri ve Oranları
El geometrisi oldukça zor ve karmaşık bir yapıdır. Bu yapıyı oranlarıyla doğru çizmeye çalışmak gözünüzün gelişmesini sağlarken diğer yapılacak çizimlerin oran ve orantılarını da çözebilmenizi kolaylaştıracaktır. Peki bu zor yapıya sahip el geometrisini kolayca nasıl çizeriz?
Bunun için el formunun kütlesinin çıkarıldığı aşağıdaki çizimi inceleyelim. Eklemlerin nerede başlayıp bittiğini, parmakların boğumlarının ölçülerini, avuç içi ve dışının nasıl ışık gölge aldığını, ayrıca karşıdan bakıldığında parmakların nasıl görüldüğünü kolaylıkla görebilirsiniz. El çizimine başlarken araştırma çizgileriyle bu mantıkta düşünürseniz işiniz kolaylaşacaktır.
bu çizim ”Drawing the Head and Hands” kitabından alınmıştır.
E peki hep küp küp mü çizeceğiz? Tabi ki hayır. Bu teknik, el geometrisini kavramanızı ve çizimde el hacmini oturtabilmenizi kolaylaştıracak bir yöntemdir. El çiziminizi, gerçekte ne gördüğünüzü bu küplerin dışına ekleyerek tamamlayabilirsiniz.
El çizerken dikkat etmeniz gereken başka önemli oranlar da vardır. Aşağıdaki çizimde, işaret ile baş parmağın birbirlerine olan oranlarını, bu parmakların kendi içlerindeki eklemlerin oranlarını, eklemlerin birbirlerine olan konumlarını görebilirsiniz. El çiziminizi bu mesafelere dikkat ederek gerçekleştirirseniz, sonuca çok daha kolay ulaşırsınız.
4. Kendimi nasıl geliştirebilirim?
Doğru çizim tekniği ve desenin öğrenilebilmesi için Rönesans dönemi sanatçılarının resimlerine ve konu ile ilgili kitaplardaki çizimlere bakarak etüt etmek faydalı bir antrenman olacaktır. Bu antrenmanları yaparken, 2. sorunun cevabındaki konular mutlaka dikkate alınmalıdır.
Kağıda çizim yaparken bileği sabit tutarak elimizi omzumuzdan hareket ettirmeliyiz. Bu alışkanlığı kazanabilmek ve elinizi alıştırabilmek için 50×70 kağıda daire ve düz çizgi çalışması yapmalısınız. Özellikle elinizi kaldırmadan tek seferde 70 cm boyunca düz çizgi çizebilmek ve büyük bir daireyi düzgünce yapabilmek, daha kontrollü ve dengeli çizmeyi sağlayacaktır.
Etrafınızda gördüğünüz nesneleri masaya koyup kompozisyon oluşturun ve onları çizmeye çalışın. Gerçek 3 boyutlu ortamdan bakarak çizim yapmak zordur. Algı ve gördüğünüzü kağıda aktarabilme becerinizi geliştirir. Bu beceri aklınızdakileri kağıda dökebilmenizi sağlar.
Oran orantıyı geliştirmek için kendi elinize bakarak olabildiğince değişik açı ve pozisyonlarda çizim yapmalısınız. Çünkü elin geometrisi çok zor ve karmaşık bir yapıdır. Bu yapıyı oranlarıyla doğru çizmeye çalışmak gözünüzün gelişimini sağlarken diğer yapılacak çizimlerin oran ve orantılarını yakalamakta kolaylık sağlayacaktır. Bolca, onlarca belki de yüzlerce el çizin.
Eş, dost ya da aile bireyleri kim varsa onlardan kendinize modellik yapmalarını isteyin. 10 dakika sandalyede sabit dursunlar. 50×70 kağıda 10 dakikada ne çizebiliyorsanız onu çizin. Tam kağıdı doldurmaya ve olabildiğince hızlı olmaya çalışın. Bu hız ve baktığınızı çizmeye çalışma çok faydalı bir antrenmandır.
Ayrıca, internetten gördüğünüz, tarz olarak hoşunuza giden çizimleri birebir bakarak çizin. Ezberleyin. Sonra kendiniz bir şeyler deneyin. Olmadı mı? Yine bakın. Kopya yapıyorum diye çekinmeyin. Kendiniz bir şeyler katabilmeniz için önce kendinize bir şeyler katmalısınız. Öğrenmeli, ezberlemeli, doğru çizgiyi görerek çalışmalısınız. Bunu sürekli yapmalısınız.
Burada bahsettiğim tüm süreçlerden tabiki de ben de geçtim. Üniversiye öncesi hazırlık döneminde deneyimlediğim bu süreçte ortaya çıkan işleri 4 başlık halinde üniversite öncesi hazırlık dönemi karakalem çizimleri sayfasında inceleyebilirsiniz.
5. Karakalem çizimi yaparken ne tür malzemeler kullanmalıyım?
Herhangi bir resim kağıdı ve 2B, 4B kurşun kalem, bu işe yeni başlayanlar için yeterli olacaktır. Kendinizi geliştirdiğinizde ve tarzınız doğru temeller üzerinde oluşmaya başladığında mekanik kalem, füzen gibi çeşitli malzemeler tercih edebilirsiniz.
Karakalem çizimleri yaparken benim tercih ettiğim malzemeler nasıl bir şey çizmek istediğime göre değişiyor. Hızlı eskizler çizerken kurşun kalem, ince detaylı illüstrasyon çizimlerimde 0.5 B veya 2B mekanik kalem kullanıyorum.
Hulk vs Jedi çalışmam da ince detaylara girebilmek ve resmin kirlenmemesi için 0.5 B mekanik kalem kullandım. 35×50 Ölçüsündeki Ogre Savaşçı çalışmamda ise, ölçünün büyük olması ve lekesel çalışabilmek için geniş alanlarda 2B kurşun kalem ve detaylara girebilmek için 0.7 2B mekanik kalem kullandım. Yalnızca çizgi değerleriyle oluşturmak istediğim ve tonlamalara çok az girdiğim Mekanik Kollu Dövüşçü çalışmamda da tükenmez kalemi tercih ettim. Bu açından kullanacağınız malzemenin alıştığınız malzeme olması en doğru tercih.
6. Yetenek sınavlarına nasıl hazırlanırım?
Yetenek sınavları için hazırlık süreci kişiden kişiye değişmekte. Kimine 1 yıl çalışmak yeterken kimisi ancak 2 yıl sonra başarılı olabiliyor. 3 aylık bir çalışmayla başarılı olanlar da vardır. Öğrenim süreci içerisinde doğru aşamalardan geçmek açısından eğitimli kişilerden yardım almak süreci verimli kılar. Düzenli bir şekilde çizim etütleri yapılmalı, 1. 2. ve 3. soruya cevap olarak anlattıklarım dikkate alınmalıdır. Bu hazırlık dönemindeyken çizdiğim bazı çalışmalara üniversite öncesi hazırlık dönemi karakalem çizimleri sayfasında görebilirsiniz.
7. Yetenek sınavlarında neler soruluyor?
Sınavlar genel olarak iki aşamalı ancak oluş biçimleri ve sınavlarda kullanılan kağıt ölçüsü (50×70 veya 35×50) okuldan okula değişiyor. Birinci aşamayı baraj sınavı olarak adlandırabiliriz. Burada amaç çok sayıdaki katılımcı arasından belli seviyede olanları seçmek. İkinci aşamada ise bölümlere göre sınav yapılmaktadır. Bu sebeple her bölüm için sorulan sorular ve yapılan değerlendirmeler o bölüme yöneliktir.
Benim sınava girdiğim dönemde Mimar Sinan G.S.Ü.’ nün baraj sınavı konusu temizlik yapan iki kişi idi. Bölüm sınavı konusu ise yer döşemesi ahşap olan bir oda içinde üzerinde ütü bulunan bir ütü masası, bir koltuk, tek kanadı açık bir pencere ve perde çizimi idi. Konu yelpazesi oldukça geniştir. Ancak kendi dönemimden ve okulumdan örnek vererek yardımcı olabilirim.
2003-2008 Yılları arasında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinin Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü ve İç Mimarlık yetenek sınavı soruları;
2003 – Arkadan görünen kamyonetin üzerinde duran rulo halinde sarılmış bir yatak, ahşap masa ve iki tane iskemle, buzdolabı, televizyon ve yerde duran 4 ocaklı kapaksız bir fırın.
2005 – Üzeri yağmurdan ve güneşten korunmak için kapatılmış bir akaryakıt istasyonunda bulunan benzin pompalarından birine yanaşmış ve arkadan görünen kamyonet ve bu kamyonete benzin dolduran bir figür.
2006 – Yakın planda duran bir ayna önündeki tezgahta bulunan cam bardak içindeki diş fırçaları ve macunu, tezgah üstündeki saç kurutma makinası ve mekanın aynadaki görüntüsü.
2007 – Bir Marketteki ödeme çevresi ( kasa vs.. ) kasiyer ve market arabası.
2008 – Açık bir kapıdan görünen genç odasındaki bilgisayar masası, bilgisayar, sandalye ve kapıya yaslanmış duran bir elektrikli süpürge
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinin 2007-2008 yılları arasında diğer bölümlerinde sorulan sorulardan örnekler;
Resim (2007) – Dış mekanda bankta oturan bir kişiyle röportaj yapan spiker, çekim yapan kameraman ve kamerası.
Tekstil (2008) – Podyumda yürüyen mankenler ve kıyafetleri. (Kıyafetlerin üzerlerinde dantel ve ekose desenleri olacak.
Geleneksel (2008) – Açık sandık, kumaş, güvercin ve kitap.
Heykel (2008) – Tavla oynayan iki kişi
Grafik (2008) – . . . dan dev kampanya, 19 kupona İpana diş macunu, CocaCola (cam şişede), Orhan Pamuk’un Masumiyet Müzesi reklamının yapıldığı gazete sayfası tasarımı. (2.30 saat çizim sınavı ve 30 dakika genel kültür sınavı)
Sahne Dekor (2008) – Oyuncak dükkanında, iki oyuncak almak isteyen bir çocuk, buna karşı çıkıp sadece bir tanesini alması gerektiğini söyleyen annesi ve iki oyuncağıda satmaya çalışan satıcı olacak sekilde oyuncak dükkanında 3 figürlü bir kompozisyon.
8. Yetenek sınavlarında nelere dikkat ediyorlar?
2.sorunun cevabında detaylıca bahsettiğim konu başlıkları dikkat edilen kriterler arasındadır. Kısaca yeniden bahsetmek gerekirse;
Oran orantı
Resmin kağıt üzerindeki yerleşimi ve resmi oluşturan obje ve figürlerin kendi içlerinde ve birbirlerine olan uyumları.
Derinlik
Doğru tonlama ve çizgi değerleriyle verilen 3 boyutluluk.
Perspektif
Resimdeki uzaklık yakınlık ilişkisini vurgulayan, derinliği kuvvetlendiren, nesnenin ufuk noktasına doğru uzaklaşırken küçülen 3boyut etkisi.
Özgünlük
Resmi diğer resimlerin arasında ön plana çıkarmak için gerekli olan nitelik
Çizgi tekniği
Birbirini takip eden ve akıcı çizgiler, kopuk ve tırtık tırtık olmamalı, derinliği ve ışık gölgeyi anlatırken çizgi değerleri gerektiği yerlerde koyu veya açık olmalı.
9. Bu işte yetenekli olduğumu düşünmüyorum. Yine de başarabilir miyim?
Bu alanda yetenekli olmak tabi ki büyük bir avantaj. (Sonuçta halter sporunda herkes rekor kıramıyor, fakat belli seviyeye gelinebiliyor.) Bu nedenle yetenekli olmayanlar da görece daha fazla zorlanmakla birlikte başarılı olabilirler. Çünkü yetenekli de olunsa belli bir eğitim sürecinden geçmek gereklidir. Düzenli ve disiplinli bir çalışma ile başarılamayacak bir şey yoktur. Diğer bir kilit nokta ise neyi ne kadar çok istediğiniz.
10. Karakalem çalışmaları için hangi kaynaklardan faydalanabilirim?
Birçok çizerin, tekniklerini ve çizim süreçlerini sosyal medya üzerinden paylaşarak takipçilerine yol gösterdiği günümüzde, internet üzerinden pek çok kaynağa ulaşmak artık çok daha kolay. Öğrenim sürecinde belirli seviyeye gelmiş kişilerin bu çizerleri takip etmesi, kendi tarzlarını olgunlaştırmaları adına kolay ve keyifli bir yol. Ama bundan önce işin temelini sağlam oturtmak gerekir ki, gördüklerimizi doğru bir şekilde algılayabilelim ve uygulayabilelim.
Peki nasıl olacak?
Karakalem çizmenin püf noktalarını ve temel tekniklerini iyi özümseyerek ve de sayısız pratikle olacak. Tabi ki bu işin ehlileri tarafından eğitim almak en verimlisi. Ancak buna vaktiniz yok ya da bütçeniz yetmiyorsa, yukarıda cevapladığım özet bilgiler de yeterli gelmediyse; Türkçe dilinde bu temellerin detaylıca anlatıldığı kitaplara kolaylıkla kitapçılardan ulaşabilirsiniz.
Kendimce yaptığım incelemelerim sonucunda, püf noktalarını öğrenebileceğinizi ve farkındalık yaratabileceğini düşündüğüm birkaç kitabı aşağıda paylaşıyorum. Mutlaka göz atın derim. Beğendiğiniz farklı kaynakları aşağıya yorum olarak ekleyebilirsiniz.
Çizim teknikleri ile ilgili başlıca kaynaklar;
Çizime başlarken kalem nasıl tutulur dan, gördüklerimiz kağıda nasıl aktarılır a kadar pek çok nesnenin nasıl çizileceğini temel bilgilerle açıklayan bir kitap. İleri seviye için bu kitabın 2. si de mevcut.
İnsan vücudunun kendi içinde belirli oranlara sahip olduğundan kısaca bahsetmiştim. Daha fazlası için bu kitabı inceleyebilirsiniz.
Karakalem çizimlerinde tonlamaların, ışık gölge değerlerinin önemine, nasıl fark yarattığına ve nasıl uygulanacağına değinen bir kitap.
Giysili Figür Çizimi:
Nasıl çizim yapılır, kağıda nasıl ortalanır, tonlama nedir biliyorsunuz. Peki bunları kıyafet çizerken nasıl uygulayacağız? Katlanmış kıyafetleri nasıl doğal göstereceğiz? O kitap bu kitap.
Portre Çizimi:
Portre çizmek zor iş. Yüzün kendi içindeki oran orantısını oturtmak ve ifadeyi verebilmek ciddi çalışma ve teknik bilgi gerektiriyor. Bu bilgileri güzel çizim ve anlatımlarla öğrenebileceğiniz bir kitap.
Evcil Hayvanların Çizimi:
Dünya sadece insan, kıyafet ya da nesnelerden ibaret değil. Bizlerle birlikte yaşayan pek çok hayvan, resimlerin odağı haline gelebilir. Kendilerine has belirli oran orantıya sahip olan bu hayvanları çizebilmek için bu kitabı ilgilenenlere önerim
Karakter Tasarımı:
Çizim konusunda kendinizi geliştirdiniz ve çeşitli karakterler tasarlamak ve ifadelerini vermek istiyorsunuz. Bunlar ve daha fazlası için MSGSÜ hocalarımdan Mehmet Naci Dedeal tarafından hazırlanan kitabı inceleyin derim.
Güzel Sanatlar Yetenek Sınavlarına Hazırlık:
Çizim yapabiliyorsunuz ama sınavlara ne kadar hazırsınız? Bu kitapta sınavlarda dikkat etmeniz gereken pek çok detayı bulmanız mümkün.
Karakalem çizim hakkında samimi bir şekilde bilgilendirmeler yapmışsınız. Teşekkürler 🙂
İlgin için teşekkür ederim Ece, ne mutlu faydalı olabildiysem…
Teşekkürler
Rica ederim Özgür, keyifli çizimler…
Merhaba, Ben Resim kursuna gidiyorum ve hoca bana karakalemde içini boyama dedi. hafif karalasan daha iyi olur dedi. sizce doğrumu?
Doğru cevabı verebilmem için boyama ve karalamadan ne kastettiğinden emin olmam lazım? Anladığım kadarıyla gerçekçi tonlama ile çizgisel taramayı kıyaslıyorsun? Bence ikisi de birbirinden daha iyi değil, çünkü bambaşka tadları var. Ancak çizgilerle tarama yaparak gölgelendirmek öğrenim süreci açısından çok daha verimli diye düşünüyorum. Çünkü, çizgisel gölgelendirme az vakit alır, çok yormaz ve daha çok şeyi çizerek verimli çalışabilirsin. Ama gerçekçi gölgelendirme ciddi sabır ve zaman ister. Sadece gölgelendirmeye zaman harcamış olursun. Hocanın dediğine bu açıdan doğru diyebilirim. İşin tekniğini öğrenirken elinin doğru gelişmesi için bazı aşamalardan geçmelisin. Şu aşamada çizgi değerlerine, oran orantıya, perspektifi doğru çizmeye odaklan derim. Zaman içerisinde kendi tarzın oturmaya başladığında hangisinden keyif alıyorsan istediğin şekilde ilerleyebilirsin…
teşekkürler çok işime yarayacak bu bilgiler.
İlgin ve değerli yorumun için teşekkür ederim Zeynep, ne mutlu faydalı olabildiysem. Keyifli çizimler…
Merhabalar ben her zaman insan yüzü çizdiğimde sağ ve solu bir biri ile eşitleyi bilmiyorum. Mesela bir sağ gözü eğri, sol gözü güzel oluyor. Lütfen bana yardımcı olabilir misiniz?
Öncelikle, birbiri ile eşitleyemediğin gözleri eşitleyebilene kadar sayısız deneme yapman gerektiğini belirtmeden geçmesem olmaz. Peki bu çalışmayı yaparken nelere dikkat etmen gerekiyor? Araştırma çizgileri ile yüz ögelerini önce oturtman gerek. Sonrasında detaylara inerek eşitlemeyi yapmalısın. Yukarıda bununla ilgili özet bir anlatım var. Yeterli gelmediyse, kaynaklarda belirttiğim portre kitabını mutlaka bir incele… Başarılar…
İyi günler yazınızı okudum ve gayet açıklayıcı bir sekilde yazmışsınız teşekkür ederim.Bir sorum olacaktı;bu çizimleri yaparken cetvel vs araçlar kullanılabilir mi?
Değerli yorumun için teşekkür ederim Muhammed. Eğer çizim yaparken kendini geliştirmek istiyorsan ‘kullanmamalısın’ derim. Çünkü cetvel vb. yardımcı gereçler el gelişmini yavaşlatır ve tembelleştirir. Dersen ki, şablon ve cetvel kullanarak çizim yapanlar var? Onlar gibi çizim yapabilmek için yine önce elini geliştirmelisin! Çünkü cetveli direkt kullanırsan yaptığın çizim cetvel çizimi olur. Doğallığı kaybolur. Cetvel senin destekçin olmalı, yardım etmeli. Onun sayesinde çizebiliyor olmamalısın. Kısaca, gelişmek istiyorsan kullanma;)
Teşekkür ederim geri dönüşünüz için,daha az kullanmaya özen göstereceğim.
Gerçekten çoook teşekkürler. Ben zaten gitar çalıyordum resim de yaparım dedim. Ama o kadar da kolay değil miş. Çalışa çalışa bunu da öğreneceğim iyi günler.
Sanata bir şekilde eğilimin var belli ki, çizim konusunda da başarılar diler Hasan;)
Çok değerli bir yazı olmuş. Teşekkür ederim :))
Rica ederim Yiğit, faydalı olabilmesine sevindim. Keyifli okumalar;)
Merhabaa ^^ Bende önerinizi almak istiyorum. Çizimle ilgileniyorum . Daha çok kara kalemle . Sulu boya da yapmaya çalışıyorum kara kalemden sıkılınca . Kursa gitmiyorum. Güzel Sanatlar sınavına hazırlanıyorum ( hazırlanmaya çalışıyorum :,) etrafimdakiler ne kadar çizimlerimi begnsede bn yeterli olmadigimin farkındayım . Karakalem de gerçekçi cizmek istiyorum ama çok istediğim gibi olmuyo gibi ( .kurssuz kendimi hızlı bir şekilde geliştirebilir miyim emin değilim 🙁 yetenekli oldugumu düşünüyorum ama sınav için yeterli oldugumu zannetmiyorum ( 19 yaşındayım bu arada :)) öneriniz var mı herhangi gelişim için )
Aslında önerebileceğim pek çok şeyi detayları ile bu sayfada olabildiğince açıklamaya çalıştım. Ek olarak şunları söyleyebilirim; çalışmalarını mutlaka pozitif eleştiri alabileceğin yetkin birisi/birileriyle paylaş. Bu, gelişimin için çok çok kıymetli. Belki bir eğitmen, belki çok iyi çizen bir arkadaşın. Başka bir gözün yapacağı yorum, odaklandığın için farkında olmadığın detayları görmeni ve nasıl gelişeceğini sağlayacaktır. Mesela benim çizim anlamında bireysel gelişimimim üniversite yıllarında daha da hız kazandı. Daha doğrusu tarzımı belirlemem açısından. Çünkü çevremde benden çok daha başarılı çizerler vardı. Sürekli onları gözlemliyordum. Bazen sinir bozucu, bazen motive edici yorumlar alıyordum:) Böyle bir yoldan geçmen gerektiğini düşünüyorum. Biraz da (aslında çokca) sabır.