Endüstriyel Tasarım Size Uygun Bir Meslek mi?
2. Endüstriyel Tasarım Nedir? Endüstriyel Tasarımın Önemi ve Çalışma Alanları
3. Endüstriyel Tasarımcı Kimdir? Ne yapar? Nasıl Tasarlar?
4. Endüstriyel Tasarım Öğrencilerini Üniversite Hayatında Neler Bekliyor?
4,5. Endüstriyel Tasarım Öğrencisi Kendisini Nasıl Geliştirebilir?
5. Endüstriyel Tasarım İş Hayatı. Yeni Mezunları Neler Bekliyor? İş Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler.
Yukarıdaki soruları cevaplayacağım, bu bölüm de dahil toplamda 5 bölümlük yazı serisinde, akademik tanımlardan çok, kişisel deneyimlerimden yola çıkarak örnekli açıklamalara yer vermek istedim. Çünkü bu örneklerle, kendinizle belki de yetenekli olan çocuğunuzla daha iyi benzerlikler kurabileceğinizi ve seçiminizi daha kolay yapabileceğinizi düşünüyorum. İşin başında bu bilgilerin ne kadar önemli olduğunu, bölümü yeterince araştırmadan okula başlayanların pek çoğunun bölümü daha ilk senesinde bıraktıklarını söyleyerek vurgulamak isterim. Kimsenin zaman kaybetmesini istemeyiz.
Amacım, soruların cevaplarını okurken Endüstriyel Tasarım için ‘Ben bu işi yapabilirim!!’ ya da ‘bu iş bana göre değil:(’ diyebilmeniz için fikir vermek.
Öyleyse, aşağıdaki okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise dönemlerine ait olan çizimlerimi, ayrıca ortaokul yıllarıma ait olan fotoğrafları bir inceleyin.
Yukarıdaki çizimlerim sırasıyla okul öncesi, ilk okul dönemi, orta okul dönemi ve lise dönemlerime aittir. 3-4 yaşımdaki çizimlerimi yıllarca saklayan anneme ayrıca teşekkürü borç bilirim.
İlk fotoğraf 7. Sınıftayken okulum adına katıldığım, her sene İTÜ Taşkışlada düzenlenen bilim şenliğindeki standıma ait. İkinci fotoğraf ise lego ben:)
Siz de buradaki gibi çizimler yapıyor ve devamlı bir şeyler tasarlıyor musunuz? Aklınıza devamlı yeni fikirler, çözümler geliyor ve bunları nasıl gerçekleştiririm diye sorguluyor musunuz? Peki ya bu fikirlerinizi ve çizimlerinizi gerçeğe dönüştürmek, tasarımlarınızı raflarda görmek ve binlerce belki de milyonlarca insanın kullanabileceği bir ürün ortaya çıkartmak sizi daha da tatmin eder miydi? Eğer cevabınız evet ise endüstriyel tasarım sizin yapmayı isteyebileceğiniz bir meslek.
Çocuğunuzun el becerileri iyi ve çizime yatkınlığı varsa, isteyebileceği mesleklerden biri endüstriyel tasarım olabilir.
Çizimlerimde gördüğünüz gibi o dönemlerde zihnimde canlanan fikir ve görselleri devamlı çizer, tasarlar ve maketlerini yapardım. Karakter çalışmaları ve yaratık çizimleri yapmak en çok keyif aldığım hobiydi. Ayrıca lego ve maket gibi uğraşı gerektiren aktivitelerden de kendimi alamazdım. Her ne kadar derslerimde başarılı olsam da diğer derslerim resim çizmek kadar keyifli geçmezdi benim için. Bu nedenle çizimlerle uğraşabileceğim bir meslek edinmek benim için birinci öncelik olmuştur.
Mimar olan ablamın etkisiyle önce mimarlık, daha sonra da annemin ve yakın çevremin yönlendirmesiyle bu bölümü okumaya karar verdim. Tüm zorluklarına rağmen iyi ki de karar vermişim. Hayatıma anlam katan sevgili eşimi de bulduğum endüstriyel tasarım meslek hayatında 2009 yılından bu yana çalışmaktayım.
Yönlendirme konusunda herkes benim kadar şanslı olmayabiliyor, doğru bilgiyi edinemeyenler ya bu bölümü seçtikleri için ya da geç keşfettikleri için pişman oluyor. Bu pişmanlığı en aza indirebilmek için öğrencilik yıllarımdan ve profesyonel çalışma hayatımdan edindiğim tecrübelerimi artıları ve eksileriyle paylaşmaya karar verdim. Bakalım bu bölüm ne kadar size uygun?
Öyleyse, 2. Bölüm Endüstriyel Tasarım Nedir? Endüstriyel Tasarımın Önemi ve Çalışma Alanları yazısıyla konuya devam edebilirsiniz. Keyifli okumalar.
Mezuniyet sonrası kaygılarımla ilgili sizlere nasıl ulaşabilirim. eminim müsait olduğunuz zamanlar çok yoktur fakat bununla ilgili yazı yazmanız bile benim gibi kafasında soru işareti olan gençler için çok faydalı olur.
İletişimde yazan mail adresimden yazarak ulaşabilirsin Talha, müsait olduğum fırsatlarda elimden geldiğince cevap vermeye çalışacağım.